Ariane 6: uppdatering efter uppskjutningen (2024)

Agency

12/08/202455 views1 likes

ESA /Space in Member States /Sweden

Den första Ariane 6-raketen sköts upp framgångsrikt den 9 juli 2024 och slu*tförde sitt uppdrag att släppa ut flera satelliter i en cirkulär omloppsbana runt jorden och återställa Europas oberoende tillgång till rymden. Premiärflygningen, benämnd VA262, var en stor framgång för Europa som banar vägen för nästa Ariane 6-flygning senare under 2024 och demonstrerade den nya tunglastraketens förmåga att nå sin målbana och placera ut satelliter och konstellationer.

Sedan uppskjutningen har data från uppskjutningsplatsen och data som skickats tillbaka av raketen och dess nyttolaster granskats av team vid ESA, ArianeGroup, CNES och Arianespace, och man har påbörjat den analys som ska hjälpa teamen att förstå varje ögonblick av den historiska uppskjutningen och säkerställa prestandan för framtida flygningar. Med uppskjutningen av Ariane 6 är Europa tillbaka i rymden med sin egen uppskjutningskapacitet.

Uppskjutning - en felfri resa från jorden till omloppsbana

Ariane 6 stiger från Europas rymdbas i Franska Guyana kl. 16.00 lokal tid (kl. 20.00 BST, kl. 21.00 CEST). Trots att det var den allra första flygningen för raketen sköts den upp på utsatt dag, i tid och utan problem i uppskjutningens ”kronologi” - den detaljerade sekvensen av steg under de timmar och minuter som räknar ned till uppskjutningen.

Den efterlängtade uppskjutningskoreografin kunde äntligen äga rum, till stor förväntan från hela Ariane 6:s utvecklingsteam: Vulcain 2.1-motorn röt igång och armarna som levererade kryogent drivmedel öppnades synkront, uppskjutningsrampens vatteninsprutningssystem aktiverades och startraketerna tändes.

Därmed lyfte raketen sömlöst till rymden, där dess startraketer separerade 137 sekunder efter uppskjutningen och huvudsteget separerade cirka fem minuter senare. Det övre stegets motor tändes sedan för första gången för att sätta Ariane 6 in i en elliptisk bana 300 x 600 km över jorden och uppnå det första stora resultatet: ”nedkylningen” under flygningen, och de första tändningarna av Vinci-motorn och den extra framdrivningsenheten (APU).

Höjdpunkter från Ariane 6:s första flygning
Access the video

Övre steget återtänds framgångsrikt och satelliterna placeras ut

Efter en 35 minuter lång ”glidfas” - dvs. en period utan drivkraft från Vinci-huvudmotorn - startade motorn igen för andra gången. I och med detta visade Ariane 6:s nyaste funktion, det återtändbara övre steget, sin förmåga att omforma raketens bana och maximera hastighetsökningen.

Denna andra tändning av Vinci-motorn cirkulariserade Ariane 6:s omloppsbana till 580 km, redo att släppa ut sina åtta satellituppdrag i rymden runt jorden. Robusta-3A, Replicator, Curium One, GRBBeta, CURIE, ISTSat-1, 3Cat-4 och OOV-Cube har alla framgångsrikt placerats ut i omloppsbana.

Kommandon skickades också för att aktivera de fem experimenten ombord, och dessa har redan skickat hem imponerande data. YPSat, experimentet ombord från ESA:s Young Professionals-nätverk,producerade spektakulära bilder och videorfrån separeringen av raketkåpan till utplaceringen av satelliterna.

YPSat bevittnar utplaceringen av ISTSat-1 och 3Cat-4 CubeSats från Ariane 6
Access the video

Teknikdemonstration ger datakälla, med APU:s beteende under utredning

Den sista fasen av Ariane 6:s första uppskjutning var en teknikdemonstration, där man för första gången testade det övre stegets beteende under mikrogravitation, vilket inte kunde testas på marken.
APU:n tändes för andra gången, men driften avbröts sedan av skäl som fortfarande är under utredning. Detta innebar att Vinci-motorns tredje tändning inte kunde ske. Denna sista tändning skulle ha placerat det övre steget i en omloppsbana för återinträde, för att sedan brinna upp i jordens atmosfär på ett säkert sätt.
Med tanke på detta faktum uppförde sig det övre steget normalt: Vinci-motorn startades inte om och programvaran ombord utlöste ”passiviseringen” av det övre steget genom att ta bort all energi ombord för att förhindra eventuella explosioner.
Följaktligen, och enligt förväntningarna, släppte inte bärraketen ut de två återinträdesexperimenten ombord för att förhindra att ytterligare rymdskrot uppstår. Genom att framgångsrikt genomföra denna komplexa sekvens demonstrerade Ariane 6 en optimal ”reservlägesfunktion”.

Förtroende för Ariane 6 och framåtblick mot nästa flygning

Ariane 6:s beteende under den första flygningen har gett teamet stort förtroende för giltigheten och förutsägelserna iAriane 6:s användarmanual, när det gäller den dynamiska miljö som skapas för nyttolasterna ombord. Alla satellitseparationer utfördes med precision, och sist men inte minst visade sig uppskjutningsrampen vara i gott skick efter uppskjutning. Den hade klarat de mycket höga termiska och mekaniska belastningarna som uppstår vid användning av fastbränsleraketer.

Den samlade analysen av alla flygdata möjliggör finjustering och förbättring av alla uppskjutningssekvenser och flygverksamhet för Ariane 6. På denna grund har teamen påbörjat förberedelserna för den andra flygningen, som är planerad till slu*tet av året med Arianespace som operatör och leverantör av uppskjutningstjänster.

Nästa milstolpe:

Analys av APU:s beteende pågår och ytterligare information görs tillgänglig så snart som möjligt, medan nästa uppdatering av arbetsgruppen väntas i september.

Ariane 6: uppdatering efter uppskjutningen (2024)
Top Articles
11 Best BJ's Deals You Can Score in August
The Time of Ninja Codes [UPDATE 0] [BETA TEST] (August 2024) - Try Hard Guides
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Chalupp's Pizza Taos Menu
Lesson 3 Homework Practice Measures Of Variation Answer Key
Saw X | Rotten Tomatoes
Oppenheimer Showtimes Near Cinemark Denton
Pwc Transparency Report
MLB power rankings: Red-hot Chicago Cubs power into September, NL wild-card race
Accident On The 210 Freeway Today
Wemod Vampire Survivors
Air Quality Index Endicott Ny
Marquette Gas Prices
Local Collector Buying Old Motorcycles Z1 KZ900 KZ 900 KZ1000 Kawasaki - wanted - by dealer - sale - craigslist
Bj타리
Ticket To Paradise Showtimes Near Cinemark Mall Del Norte
Www.1Tamilmv.con
Jail Roster Independence Ks
How to Use Craigslist (with Pictures) - wikiHow
Robert A McDougal: XPP Tutorial
Package Store Open Near Me Open Now
Mkvcinemas Movies Free Download
Spy School Secrets - Canada's History
Workboy Kennel
Cvb Location Code Lookup
Ippa 番号
New York Rangers Hfboards
Pillowtalk Podcast Interview Turns Into 3Some
Ljw Obits
The Blackening Showtimes Near Regal Edwards Santa Maria & Rpx
In Polen und Tschechien droht Hochwasser - Brandenburg beobachtet Lage
Frank 26 Forum
Robeson County Mugshots 2022
Adam Bartley Net Worth
Colorado Parks And Wildlife Reissue List
Fwpd Activity Log
Lcwc 911 Live Incident List Live Status
Worcester County Circuit Court
Obituaries in Hagerstown, MD | The Herald-Mail
Pulitzer And Tony Winning Play About A Mathematical Genius Crossword
Todd Gutner Salary
Grizzly Expiration Date Chart 2023
60 Days From May 31
Fatal Accident In Nashville Tn Today
Crystal Glassware Ebay
Tommy Bahama Restaurant Bar & Store The Woodlands Menu
The Cutest Photos of Enrique Iglesias and Anna Kournikova with Their Three Kids
Jane Powell, MGM musical star of 'Seven Brides for Seven Brothers,' 'Royal Wedding,' dead at 92
Headlining Hip Hopper Crossword Clue
300+ Unique Hair Salon Names 2024
Appsanywhere Mst
Convert Celsius to Kelvin
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6274

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.